Blog Layout

Brandveiligheid is van levensbelang; de gebruiksvergunning

M.v.L. le Clercq • nov. 18, 2019
Brandveiligheid van levensbelang! de verbruiksvergunning

Omdat de gevolgen van een brand zeer ingrijpend zijn, is een goede brandveiligheid een absolute must. Dit geldt in het bijzonder als u eigenaar bent van een gebouw en dat gebouw een verhoogd risico kent of waarvoor bij een brand de verwachte gevolgen bovenmatig ernstig zijn voor u of uw omgeving. In de gemeentelijke bouwverordening zijn daarom in elke gemeente voorschriften over 'brandveilig gebruik' opgenomen. Op grond van deze verordening is, afhankelijk van uw gebruikssituatie, een gebruiksvergunning voorgeschreven. In deze gebruiksvergunning wordt het brandveilig gebruik van uw locatie of inrichting geregeld. 

Brandveiligheid
Voor al uw gebouwen vloeien de gebruiksvergunningen voort uit de Bouwverordening. Voor (tijdelijke) inrichtingen (bijvoorbeeld een feesttent) vloeit een gebruiksvergunning voort uit de Brandbeveiligingsverordening. In beide verordeningen is vastgelegd waarvoor en wanneer een gebruiksvergunning aangevraagd dient te worden.

Gebruiksvergunning 
Deze gebruiksvergunning omvat een reeks van voorwaarden voor het brandveilig gebruik van uw gebouw. Bovendien is daarin opgenomen het besluit van het college van B&W, waarin toestemming wordt verleend het gebouw te gebruiken. 

Doel van deze gebruiksvergunning is om voor kritische binnenomstandigheden brandgevaarlijke situaties te vermijden en de kans op brand en op ongevallen bij brand te minimaliseren. Een brandveilig gebouw moet ook brandveilig worden gebruikt. In de gebruiksvergunning staat daarom precies vermeld aan welke voorwaarden u moet voldoen. 

Ieder gebouw zal hiervoor periodiek door de brandweer worden gecontroleerd. Komen tijdens deze controles gebreken aan het licht, dan moeten deze door u op aanwijzing van de inspecteur worden verholpen.

Afgifte van een gebruiksvergunning 
Als u een gebouw in gebruik neemt of heeft dat op grond van de bouwverordening vergunningsplichtig is, bent u dus verplicht een gebruiksvergunning aan te vragen. Nadat een gebouw aan u wordt opgeleverd, kan een gebruiksvergunning worden afgegeven. In feite begint de gebruiksvergunning waar uw bouwvergunning ophoudt. 

De eisen die aan een gebruiksvergunning worden gesteld, zijn primair gebaseerd op de veiligheid van uw mensen en de omgeving van het gebouw. Het gebruik ervan loopt tevens over een groot aantal jaren. De eenmaal verstrekte vergunning zal daarom na wijziging van het gebruik wel weer aangepast moeten worden. 

Volgorde van de vergunningverlening 
Op basis van een prioriteitstelling komen alle objecten aan bod voor het aanvragen van een gebruiksvergunning. Bent u als eigenaar bijvoorbeeld in bezit van onder meer tehuizen, gevangenissen, bejaardenoorden, grote hotels, ziekenhuizen, grote kantoren, grote gebouwen met een publieksfunctie zoals theaters, grote cafés en discotheken en de grote winkelgebouwen dan behoren uw objecten tot prioriteit 1 en zullen deze als eerste worden voorzien van een gebruiksvergunning. Daarna volgen de overige prioriteitscategorieën. In totaal zijn er vier prioriteitscategorieën in de geldende regelgeving omschreven. 

Nadat voor uw gebouw een gebruiksvergunning is verleend, wordt periodiek gecontroleerd of u nog steeds aan de voorwaarden uit de vergunning voldoet. Er is per type gebouw aangegeven hoe vaak en in welke frequentie het desbetreffende object wordt gecontroleerd. Houd er dus vooral rekening mee dat u regelmatig zelf ook controle uitoefent of u nog voldoet aan de voorwaarden. 

BVO & Partners tips en trucs

Noodplan
door M.v.L. le Clercq 17 dec., 2019
Voor de veiligheid van uw medewerkers en uw bezoekers is het voor u natuurlijk van belang een goed doordacht noodplan te ontwikkelen dat tevens voldoet aan de laatste wettelijke eisen en richtlijnen.
Alternatief voor de NEN2767
door M.v.L. le Clercq 29 nov., 2019
De NEN2767 is dé norm voor het vaststellen van de staat van onderhoud (conditie) van een gebouw. Conform de norm NEN 2767 is conditiemeting het instrument voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur.
Nieuwbouw BVO & Partners
door M.v.L. le Clercq 16 okt., 2019
Eindelijk, de oplevering van uw nieuwbouw- of renovatieproject door de aannemer is geweest. Maar al snel zult u er achterkomen dat niet alles zo mooi is als het aan de buitenkant lijkt. Sterker nog: het levert u straks een dubbele kater op: die van het afscheidsdiner en die van het feit dat u gaat beseffen dat u er nu alleen voor staat.
Contractueel. onderhoud geregeld
door M.v.L. le Clercq 11 sep., 2019
Om een keuze te maken wie het beste uw technische contractuele onderhoud kan uitvoeren; uzelf, uw installateur of een derde partij, dienen we wel eerst dit onderhoud te definiëren. Het contractuele onderhoud omvat alle (hoofdzakelijk installatietechnische) onderhoudsactiviteiten met een frequentie van minimaal éénmaal per jaar.
Onderhoudsvisie BVO & Partners
door M.v.L. le Clercq 14 aug., 2019
Achterstallig onderhoud en constante druk op kosten leiden tot slecht functionerende installaties, waardevermindering en meer klachten. Bent u ook voornamelijk brandjes aan het blussen en loopt u continu achter de feiten aan? Om deze impasse te doorbreken en dreigende rampen te voorkomen, moet u toch echt het onderhoud opnieuw organiseren.
Dienstengids
door M.v.L. le Clercq 18 jul., 2019
U legt uw personeel dagelijks in de watten en ondersteunt de corebusiness met de allerbeste facilitaire diensten. U heeft namelijk maar één doel: productiviteit verhogen zonder aan het welzijn van uw mensen te komen. Maar weten uw medewerkers wel wat u allemaal voor hun hebt geregeld?
Besparen op facilities
door M.v.L. le Clercq 11 jun., 2019
U kunt benchmarken wat u wilt, maar de kans is groot dat u steeds de verkeerde kengetallen vergelijkt. Namelijk die van uw buurman, goede vrienden en conculega’s, die het waarschijnlijk helemaal niet beter voor elkaar hebben dan u.
Share by: