Een alternatieve manier met dezelfde voordelen als de NEN2767
De NEN2767 is dé richtlijn voor het vaststellen van de onderhoudstoestand (conditie) van een gebouw. Volgens de NEN 2767 geldt conditiemeting als het middel voor de objectieve en eenduidige meting van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur. Conditiemeting fungeert dus als een soort 'checklist' om de technische staat van een gebouw of infrastructuurelement te evalueren.
Maar wat zijn de kosten van een inspectie en wanneer heb ik volledig inzicht? En leidt dit niet tot discussies tussen inspecteurs en budgethouders over de benodigde investeringen? Wat betreft de kosten en de tijd kunnen we het kort houden: het is prijzig en het kost veel tijd! Zeker als je de inspectie op componentenniveau aanvraagt. Bijvoorbeeld om je meerjaren onderhoudsplan (MJOP) inhoudelijk te onderbouwen. Is een conditiemeting volgens de NEN 2767 dan de beste optie, of zijn er wellicht alternatieve benaderingen?

Doel van norm NEN 2767
NEN 2767 heeft jako doel het in kaart brengen van de technische staat van alle bouw- en installatiedelen met betrekking tot gebouwen en/of infrastructuur. Door middel van scores kunt u gemakkelijk vergelijkingen maken tussen de verschillende onderhoudstoestanden van uw gebouw. De resultaten bieden inzicht in onderhoudskosten en mogelijke risico's, waarmee u meerjarige onderhoudsplanningen kunt opstellen. Kortom, met deze norm waarborgt u de kwaliteit. Maar er is ook een alternatieve benadering!
Een kosteneffectief alternatief
Om kosten en tijd te besparen, kunt u ervoor kiezen om de verantwoordelijkheid voor de onderhoudsstatus over te dragen aan uw onderhoudsaannemer. Deze aannemer is immers dagelijks bezig met het reguliere onderhoud. U kunt dan contractueel vastleggen dat uw aannemer de bestaande kwaliteit van de installaties dient te waarborgen. Dit houdt in dat u een minimaal functioneel niveau beschrijft waaraan de installaties moeten voldoen, zonder storingen. Wanneer uw onderhoudsaannemer een niet-functionele installatie of component ontdekt, is hij verplicht om u hierover te informeren (vanwege de contractuele rapportageverplichting). Vervolgens kan uw aannemer op uw verzoek een gedetailleerde offerte voor achterstallig groot- en vervangingsonderhoud of een specifieke offerte voor vervanging aanleveren. U heeft uiteraard het recht om op basis van deze offerte meerdere aanbiedingen bij derden aan te vragen.
Uiteindelijk ligt de beslissing om te vervangen en dus te investeren bij u, niet bij uw aannemer; u behoudt de controle. En als u bovendien in het onderhoudscontract vastlegt dat een dergelijke rapportage uitsluitend in het eerste contractjaar mogelijk is, dan is uw onderhoudsaannemer vanaf het tweede contractjaar volledig verantwoordelijk voor de functionaliteit van de installaties. Hij kan zich dan niet langer beroepen op achterstallig groot- en vervangingsonderhoud, maar mag wel noodzakelijke vervangingen baseren op de technische afschrijving (volgens een MJOP). Dit mechanisme maakt een nulpuntsmeting en conditiemeting (NEN 2767) overbodig.
De onderhoudsaannemer zal er dan voor zorgen dat de status 4, 5 en 6 niet meer voorkomt. Status 1, 2 en in uitzonderlijke gevallen 3 zijn, mits bovenstaand goed contractueel geregeld is, acceptabel.
BVO & Partners tips en trucs
